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Question: If a school district receives a Part C to B referral from 
their local Early Support for Infants and Toddlers (ESIT) provider 
agency less than 90 days prior to the child’s third birthday, is 
the district required to have an IEP developed and implemented 
by their third birthday? 

Answer: 
Yes, by the third birthday of a student found eligible for IDEA, Part B, transitioning from Part C, 
early intervention services, the school district must have developed and implemented an IEP 
consistent with WAC 391-172A-02000(1); WAC 392-172A-02080. 

Additional Considerations 
The State lead agency’s (ESIT) transition notification to the OSPI and appropriate LEA must be 
treated as a referral under Part B. An LEA must take certain specific steps upon receipt of Part C’s 
referral as described below. 

Part B Procedural Safeguards Notice and LEA Decision to Conduct an Initial Evaluation: 
Upon receipt of the referral from Part C, the LEA must provide the child’s parent with a copy of 
the procedural safeguards notice as required under 34 C.F.R. § 300.504, WAC 392-172A-05015, 
WAC 392-172A-03000.  

Further, the LEA must take one of two actions. If the LEA suspects the child has a disability under 
Part B, the LEA must request the parent’s consent to conduct an initial evaluation to determine 
the child’s eligibility for services under Part B (34 C.F.R. § 300.300) and, if the parent provides 
consent, conduct the evaluation. However, if the LEA does not suspect that the child has a 
disability under Part B, the LEA must provide the parent written notice consistent with 34 C.F.R. § 
300.503 which explains, among other things, the basis for its decision and a statement that the 
parents have protections under the Part B procedural safeguards. These safeguards include the 
parent’s right to request a due process hearing or file a state complaint if the parent believes the 
LEA should evaluate the child. 



  

Initial Evaluation: In general, IDEA requires that all children served in Part C and referred to Part 
B who are suspected of having a disability under Part B: (1) must be evaluated and their 
eligibility determined under Part B; and (2) if determined eligible, must have an IEP developed 
and implemented by their third birthday. 34 C.F.R. §§ 300.101(b), 300.124(b), 303.209, 392-172A-
03005, and WAC 392-172A-02080. With the parent’s consent, the LEA must conduct the initial 
Part B evaluation of a child suspected of having a disability under IDEA in accordance with the 
specified procedures and within thirty-five (35) school days. 

Eligibility Determination: Upon completion of assessments and other evaluation measures, a 
group of qualified professionals and the child’s parent determines whether the child is a child 
with a disability under Part B and the educational needs of the child. 34 C.F.R. § 300.306(a)(1). 
The LEA must provide a copy of the evaluation report and the documentation of determination 
of the child’s eligibility at no cost to the parent. 34 C.F.R. § 300.306(a)(2).  

Initial IEP Meeting and Development of the IEP: A meeting to develop the IEP for a child 
must be conducted within 30 calendar days of a determination that the child needs special 
education and related services, and as soon as possible following development of the IEP, 
special education and related services must be made available to the child in accordance with 
their IEP. 34 C.F.R. § 300.323(c). For toddlers with disabilities who are referred from Part C to Part 
B, the 35-school day evaluation timeline and the 30-day IEP meeting timeline in 34 C.F.R. § 
300.323(c)(1) are subject to the requirement that a child who transitions from Part C to Part B 
has an IEP developed and implemented by the time the child reaches age three. Thus, the 90-
day Part C transition notification period prior to the toddler’s third birthday is the minimal time 
period necessary for an LEA to meet its responsibilities to ensure that an IEP is developed and 
implemented by the child’s third birthday. 71 Fed. Reg. 60174 (Sept. 28, 2011).  

The LEA is responsible, if the parent requests it, for inviting the service coordinator or other 
representative of the Part C system to the initial IEP team meeting to assist with the smooth 
transition of services, under 34 C.F.R. § 300.321(f). It is good practice for the LEA to document 
how it invited the Part C service coordinator, the date the invitation was sent, and a copy of the 
invitation or notes from a phone call extending the invitation. 

Other Part C to B Requirements and Timelines 
The LEA must participate in the transition planning conference arranged by the early 
intervention service provider as failure to participate would be inconsistent with 34 C.F.R. § 
300.124(c).  

The LEA’s failure to attend the transition conference when it was invited to the transition 
conference by the EIS provider makes it difficult for the LEA to meet all of its Part B 
responsibilities including ensuring that an IEP is developed and implemented by the child’s third 
birthday (if the child is eligible), as required by 34 C.F.R. (b).  



  

The Part B LEA must work with the Part C EIS provider to ensure that the appropriate LEA is 
invited to, and participates in, the transition conference. The purpose of the appropriate LEA 
participating in the transition conference is to ensure that toddlers exiting Part C and eligible for 
Part B “experience a smooth and effective transition.” 34 C.F.R. § 300.124(a).  

The LEA's participation is critical to the LEA being able to provide the parent with information 
about Part B preschool services, and start the process for consenting to an evaluation and 
conducting eligibility determinations under Part B. 

In Conclusion 
The State lead agency and the SEA are responsible for ensuring a smooth and effective 
transition for toddlers with disabilities exiting Part C who are potentially eligible for Part B 
preschool services. The State lead agency and SEA must have a transition agreement and 
policies and procedures to ensure effective coordination and communication at the State and 
local levels. By working together, along with parents, the State lead agency, EIS provider, SEA, 
and LEA can facilitate a smooth and effective transition for toddlers with disabilities from their 
participation in early intervention programs under Part C to Part B preschool programs. 

Resources 
• Federal IDEA Part C & Part B Transition Requirements for Late Referrals 
• ECSE-Summary-Key-WAC-Updates.pdf 
• ECTA Center: Transition from Part C to Preschool 
• POLICY LETTER: March 17, 2023, to Nix - Individuals with Disabilities Education Act 
• ECTA Center: OSEP Resources on Transition 
• Chapter 392-172A- WAC Provision of Special Education 
• CEDARS Appendices (www.k12.wa.us) AF and AG 

  

https://ectacenter.org/%7Epdfs/topics/transition/Timeline_for_late_referral_2018-07-27.pdf
https://ectacenter.org/topics/transition/transition.asp
https://sites.ed.gov/idea/idea-files/policy-letter-march-17-2023-to-nix/
https://ectacenter.org/topics/transition/osep.asp
https://apps.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=392-172A&full=true&pdf=true
https://www.k12.wa.us/sites/default/files/public/cedars/pubdocs/Appendices%202023-24%20%28PDF%29.pdf
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